Butelii GPL

 

Pentru consumul casnic, buteliile reprezintă o alternativă, atât pentru încălzire, cât și pentru obținerea apei calde menajere, acolo unde nu există posibilitatea de branșare la rețeaua de gaz natural.

Cuprins:

 

  1. AVANTAJE:
  2. TIPURI:
  3. CARACTERISTICILE BUTELIEI DE GPL

 

1. AVANTAJE:

 

  1. Confort – comparativ cu utilizarea centralelor termice pe lemn, cărbune, etc., în acest caz nu este nevoie să se stocheze combustibilul. Automatizarea instalației se realizează cu termostat de ambient, iar aprovizionarea se efectuează pe baza unei comenzi către noi. Prin comparație, lemnele necesită tăiere, manipulare și stocare pentru uscare, alimentarea zilnică a centralei, curățarea periodică de cenușă, s.a.m.d.

 

  1. Flexibilitatea de a trece de la alimentarea unei centrale termice setate pentru propan la gaz metan de la rețea, este un avantaj considerabil în racordarea caselor construite în zonele rezidențiale care nu au fost racordate la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Făcând o singură modificare, precum schimbarea duzelor folosite în centrală, se va trece la alimentarea cu gaz metan fără a avea investiții suplimentare.

 

  1. Costul este mai mic decât cel al lemnului și sub cel al energiei electrice, ceea ce îl recomandă ca o bună variantă pentru încălzire, acolo unde nu este posibilă branșarea la rețeaua de gaz natural.

 

  1. Branșarea rapidă a centralei termice, precum  și a altor consumatori la sistemul de alimentare cu butelii încărcate – procurarea componentelor, a sistemului și branșarea efectivă durează foarte puțin.

 

În ceea ce privesc mașinile, de fiecare dată când ne gândim să montăm o instalație GPL nu putem trece cu vederea ce tip de butelie pentru gaz să alegem.

 

2. TIPURI:

 

rezervoare GPL cilindrice – se montează  în portbagajul autoturismului în funcție de posibilitățile de montaj regulamentare oferite de autoturism și de opțiunea proprietarului, având capacități cuprinse între 26, 50 si 80 litri.

rezervoare GPL cilindrice

rezervoare GPL toroidale – se montează în locul roții de rezervă rezolvând problema pierderii spațiului din portbagaj; în același timp va permite plierea banchetei din spate; are capacități cuprinse între 26, 50 si 80 litri.

rezervoare GPL toroidale

3. CARACTERISTICILE BUTELIEI DE GPL

 

Buteliile GPL sunt confecționate dintr-un oțel special, care este tratat împotriva fisurilor și are o grosime de 3,5 mm și sunt prinse pe autovehicul cu platbande și suporți dimensionați pentru asigurare.

 

Datorită dispozitivului special montat pe rezervor, acesta nu se va umple decât la 80% ±3% din capacitate, asigurându-se în felul acesta crearea unei perne de aer pentru dilatarea gazului.

 

Noile recipiente cilindrice sunt construite cu un dispozitiv care nu permite umplerea lor peste capacitatea de 80% permițând, în cazul creșterii temperaturii, creșterea gazului în volum fără a ieși din rezervor.